Wendbaar werken: als een vloot van speedboten

Tags:  StrategiePositionering

13 maart

“Dag Joost,

Ik heb iets gedaan dat ik nog nooit gedaan heb: ik heb een ‘managementboek’ uitgelezen. Bij wijze van spreken in een zucht. Olietankers en Speedboten heeft me verrassend geïnspireerd. Het heeft mijn visie op ‘samenwerken voor de komende jaren’ niet alleen bevestigd. Maar me ook in staat gesteld de contouren ervan te schetsen en er een begin mee te maken. De vloot van speedboten is inmiddels in aanbouw. 

Het boek heeft bevestigd wat ik al wist: ik heb een jaar geleden de juiste keus gemaakt door mij te ontdoen van een achterhaald businessmodel. Maar goed, dat zie je ook aan de opdrachten, de klanttevredenheid én aan de bankrekening.” 

Dit bericht stuurde ik een aantal weken geleden aan klant en sparringpartner Joost Kelderman. Ik was natuurlijk blij met joost. Maar met terugwerkende kracht nog meer met het cadeau dat hij mij, uit naam van Stolwijk Kelderman Accountants Fiscalisten, had gegeven: een mánagementboek. Vergis je niet, ik heb er in het algemeen nooit iets mee gehad, met managementboeken. Ik vond het voer voor pennenlikkers. Lectuur die ik niet graag consumeer in mijn schaarse vrije tijd, en dat vind ik over veel van die boeken trouwens nog steeds. Maar goed, ik kreeg het van mijn klant en voelde de verantwoordelijkheid om dit ene boek wél te lezen.

“Skerp fc ontwikkelt zich nu als een vloot van Speedboten. Samenwerkende zelfstandige professionals, die keiharde up-to-date kwaliteit leveren.”

Olietankers en Speedboten. Schrijver Menno Lanting gaat in op wendbaar werken in de 21e eeuw. Over hoe het niet moet. Denk dan bijvoorbeeld aan het kleine WhatsApp dat alle telecomreuzen op de knieën kreeg; over Nokia dat compleet de boot miste. Tíg voorbeelden van grote, logge organisaties die in een droom zijn blijven hangen. En die droom ging over het verleden.

Maar ook over hoe het wel moet. Menno reisde de wereld rond en interviewde grote en kleine bestuurders. Hij tekende hun verhalen op over anders en slimmer ondernemen. Over eindeloos innoveren. Leidinggeven zonder hiërarchische verhoudingen. Enzovoort. (Lees het zelf maar.)

Een boek dat je niet vertelt wat je doen moet. Maar je juist inspireert om zelf iets te bedenken. Over waar het morgen naartoe moet met de manier waarop je vandaag je bedrijf runt. Een doordacht cadeau van een accountantskantoor dat álles op álles zet om een steun in de rug te zijn voor haar klanten. En dat zijn stuk voor stuk ondernemers met hetzelfde dilemma: De wereld verandert, sneller dan ooit.

Ik ben zelf zo’n ondernemer. Het kost me elke dag tijd en aandacht, maar skerp fc ontwikkelt zich nu als een vlóót van Speedboten. Samenwerkende zelfstandige professionals, die keiharde up-to-date kwaliteit leveren.

Bedankt Joost.

hylke meiners | 0314 65 00 90 | hylke@skerp.nl

skerp fc effectief eigenzinnig.

  TerugDeel dit item